Brushetta med höstsmaker

Brushetta med höstsmaker

Brushetta är ett tacksamt tilltugg då det kan varieras i det oändliga. Det går att toppa brödskivorna med det mesta man kan tänka sig i flera smarriga kombinationer, såväl söta som salta. De kan göras vegetariska eller med bara skaldjur, likväl som de kan toppas med kött i alla dess former. Även om kombinationen vitlök, tomat och basilika är den som hävdas vara den ursprungliga, så kan brushettan se ut på många olika sätt med mängder av smakkombinationer. Varför inte prova att variera dess pålägg utefter säsong och med tanke på vad som finns att tillgå.

Smak efter säsong

I dagsläget har vi vant oss vid att allt finns att tillgå året om, i vår matvarubutik. Att det inte skulle finnas tomater under hösten och vinterhalvåret är för många otänkbart. Ändå är det inte ens hundra år sedan som butikernas innehåll starkt kontrollerades efter vad som fanns tillgängligt just för tillfället.

Så, vad är det då för smaker som är typiska för hösten? För att svara på detta måste vi titta på vilka matvaror som finns i mängder under senhösten. Under den tidiga hösten finns fortfarande sommarens skörd att njuta av, och då självklart närodlade tomater. Men ju längre hösten framskrider desto mindre blir utbudet. Vad kan du själv hämta i naturen under denna årstid? Svamp förstås och rotsaker. Kål i alla dess former. Mogna äpplen. Viltkött för att fira den stundande jakten, då älgjakten drar igång i oktober och fågel. Lingon och olika typer av geléer och kompotter blir läckert på brödet.

Höstig brushetta

En kombination av ovanstående fungerar fint som förrätt till en höstig middag, eller kanske tillsammans med drinkar efter en dag i skogen.

Prova att servera din brushetta med stekt svamp, gärna trattkantareller som stekts långsamt i smör tillsammans med en liten hackad schalottenlök. Det går bra att äta den som den är, men för den som vill lägga till något för att få rätten lite matigare så kan exempelvis stekt bacon vara ett lämpligt förslag. Eller varför inte Serrano, eller någon annan form av lufttorkad skinka?

Är du istället ute efter en variant som passar bättre som efterrätt än förrätt? Prova en päronkompott eller marmelad. Köp eller koka själv beroende på tidstillgång och intresse, det är inget fel i att köpa färdigt om tiden eller lusten inte räcker till. Stryk kompotten på brushettaskivor som lagats enbart med olivolja, och toppa sedan med mögelost och valnötter för en lagom söt efterrätt med höstinspiration.