Brushetta med skaldjur

Brushetta med skaldjur

Brushetta kan varieras i det oändliga med allsköns tillbehör. Dessutom kan själva brödet varieras även om det klassiska är en surdegsbaguette eller ett italienskt lantbröd gjort på surdeg. Det innebär att det finns många olika varianter att välja mellan för den som tröttnat på bara tomatsalsa, vitlök och ost.

Italien är en havsnation där fiske betytt mycket för både ekonomi och matlagning under hundratals, för att inte säga närmare tusentals, år. Detta innebär att fisk och skaldjur är en lika viktig del av det italienska köket som tomater och olivolja även om det kanske inte är det första vi som nordbor tänker på när vi tänker på italiensk matlagning.

Räkor

Kan man lägga räkor på brushetta? Naturligtvis kan du det. Som nämnts på andra ställen på den här hemsidan kan du lägga på i princip vad som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Vad kan man då kombinera räkor med för en riktigt god brushetta? För det första, precis som när det gäller tomatsalsan, så är kvalitén på ingredienserna det viktigaste. För riktigt god smak bör du välja räkor av bästa sort. Helst med skal och som inte varit frysta. Ska du köpa frysta räkor, så satsa på räkor med skal i första hand och redan färdigskalade som ett alternativ. Undvik de räkor som säljs färdigskalade och i lake. Dessa finns i kyldisken och smakar tyvärr bara saltvatten och har en konsistens liknande tuggummi. Men kom också ihåg att mängden blir betydligt mindre efter att du skalat räkorna så ha det i beräkningen när du ska göra brushetta med räkor.

Brushetta med Chiliräkor

Om du gilla mat med lite sting i så har du här ett förslag på brushetta med heta chiliräkor. Detta tillbehör består av mycket rena smaker, något som är typiskt för italiensk antipasto och därmed är kvaliteten på ingredienserna mycket viktig, vilket vi redan nämnt tidigare.

Börja med att tillaga brushettan eller köp färdig direkt från affären. Använd gärna vitlök i oljan, eller köp med vitlökssmak eftersom detta senare kommer att gå igen i chiliräkorna.

Tina räkorna om de är frysta, och skala dem. Räkna med omkring 500 gram räkor, med skal, till fyra personer. Stek två pressade vitlöksklyftor och en finhackad röd chili i lite olivolja i en panna. Håll dem på svag värme och rör hela tiden eftersom vitlöken lätt bränns vid. Rör ner de skalade räkorna och blanda om. Låt allt bli varmt. Var försiktig så att du inte värmer för länge, då blir räkorna sega och trista.

Ta av pannan från värmen och klipp över lite färsk persilja. Servera sedan varmt på brushetta och toppa gärna med lite extra persilja.