Så gör du den perfekta tomatsalsan

Så gör du den perfekta tomatsalsan

Kan man hitta den perfekta tomatsalsan? Det här är förstås en fråga om tycke och smak. Vad en person tycker är perfekt kan vara mindre gott för någon annan. Men det finns förstås några tumregler att hålla sig till i dessa fall. Glöm salsan på bruk som du hittar i hyllan för tacos. En hemgjord tomatsalsa på italienskt vis är någonting helt annat. Smaken går inte att återskapa med konserverade produkter.

Om tomater

Naturligtvis lagas tomatsalsa först och främst, som namnet antyder, med tomat. Gärna solmogna och hemodlade tomater. Men nu har inte alla lyxen att kunna odla denna delikatess på egen hand, så näst bäst är att köpa tomater som odlats ekologiskt. Skulle det dock inte finnas något att välja på så fungerar det förstås också tomater från frukt- och grönsaksdisken.

Varför denna skillnad, kan man fråga sig? Alla som provat en hemodlad tomat vet hur stor skillnaden är mellan dem och de som säljs i butiken. För det första beror detta förstås på att de hemodlade tomaterna fått mogna på plantan, medan de som transporterats långa sträckor plockats innan de är riktigt mogna. Annars skulle de ha ruttnat under transporten. Dessutom odlas köpetomater ofta i stenull istället för i riktig jord. Detta innebär att näringsämnen som finns i vanlig jord aldrig når plantan, och teorin är att även detta påverkar smaken.

Italiensk salsa och mexikansk salsa

Vad är då skillnaden mellan mexikansk och italiensk salsa? Förutom att båda innehåller tomat, lök och vinäger så är skillnaden ganska stor mellan dessa två olika produkter. Den mexikanska salsan kryddas med chili och andra starka kryddor. Den innehåller också oftast någon typ av socker.

Den italienska salsan har mer rena smaker och lagas alltid helt utan extra sötning. Eftersom salsan är så ren i smaken kräver den också prima ingredienser. Goda tomater, välsmakande olivolja och färsk basilika är grunden till salsan. Att laga den är mycket enkelt. Gröp ur kärnorna ur tomaterna. Hacka dem och blanda sedan tomater med en finhackad vitlöksklyfta. Hacka färsk basilika och strö över innan du slår på olivolja och en liten skvätt citron för att bryta av smaken. Önskar du mera bett väljer du istället en liten skvätt balsamvinäger, och blandar i finhackad gul lök. Smaka av med salt och peppar. Sedan låter du salsan stå framme i rumstemperatur i åtminstone en halvtimme innan den serveras eller läggs upp på brushetta.