Olika Antipasto att servera med din Brushetta

Olika Antipasto att servera med din Brushetta

Har du tänkt att satsa på ett helt bord med bara smårätter, så kallade Antipasto? Detta är ett enkelt och gott alternativ till en komplett måltid och passar bra som mingelmat på fest där gästerna inte förväntas sitta ner och äta vid ett bord. Detta alternativ kan också fungera väl exempelvis som nattmat efter festen. Det går även att ersätta en hel måltid med dessa smårätter, men tänk då på att det kommer gå åt ganska mycket av varje sort.

Brushetta

Vill du bara servera olika varianter av brushetta men fasar inför att iordningställa dem? Välj istället att rada upp bröden i en korg. Eventuellt uppdelade efter bröd rostade med bara olivolja och bröd med vitlökssmak och så vidare. Placera sedan de olika tillbehören intill och låt gästerna själva välja vad de vill lägga på sin brushetta. Några goda exempel kan vara den klassiska tomatsalsan, mozzarellaost, chiliräkor, stekt svamp med lök och knaperstekt bacon som sedan strösslas över. Du kan även göra en röra av mögelost och servera tillsammans med någon typ av marmelad eller fruktkompott. Just fikonmarmelad fungerar häpnadsväckande bra tillsammans med mögelostar.

Ost, kött och grönsaker

Att servera mat som passar alla kan vara en påfrestande historia. I ett stort sällskap kan man alltid räkna med att det finns någon som är vegetarian, någon som inte tål skaldjur eller någon annan typ av allergiker. Då är buffén, eller smårätter som antipasto, helt perfekt. Det innebär att var och en kan plocka åt sig just det som de själva önskar. Serveras allt med en god sallad blir det förstås ännu bättre. Men vad kan man då servera för tillbehör till brushetta, förutom de klassiska som läggs på brödet.

Italienska korvar som skivad chorizo är aldrig fel. Dessutom är parma- och serranoskinka favoriter hos många. Dessa går att variera genom att steka några tills de blir knapriga och sedan servera som chips tillsammans med grönsaksstavar och en god dipp. Andra alternativ kan vara marinerade champinjoner, kronärtskocka och vitlök i olika varianter och chilifrukter, eller små paprikor, fyllda med fetaost.

Smakrika ostar kanske inte faller alla i smaken, men det finns ändå åtskilliga som gärna äter dessa. Välj ut ett par stycken och skär i små kuber så att gästerna kan plocka med sig så många som de önskar. Mozzarellabollar kanske också vara ett alternativ. Dessa tilltalar för det mesta, även de mest kräsna ostmotståndare. Mozzarella kan även skäras i skivor och läggas upp tillsammans med skivad tomat och en vinegrett. Rökt ost är mycket smakrikt och kan vara som ersättning eller komplement till skinka eller bacon.