Nya spännande sätt att servera Brushetta

Nya spännande sätt att servera Brushetta

Brushetta är ett bröd med traditioner, och som länge serverats på italienska krogar, och nog för att tradition och ursprung kan vara nog så viktigt för den som är ute efter det autentiska. Men nog finns det även utrymme för nytänkande. Man bör ha i beaktning att allt varit nytt någon gång. Någon gång gjorde någon den första brushettan, och någon gång valde någon annan att lägga tomat ovanpå den. Nyskapande är vad som gett oss några av de mest fantastiska smaksensationerna genom historien. Att vi av någon anledning inte skulle få ändra saker och ting, är inget annat än en vanföreställning. Hade vi alltid tänkt så hade inget nytt någonsin sett dagens ljus.

Men kan man kalla det brushetta?

Så länge brödet är det samma, den rostade brödskivan med olivolja och i många fall också vitlök, så kan man kalla det brushetta. Kanske kan man i nödfall göra ett litet extra tillägg för att tala om vad som är förändrat. Hämta inspiration från klassikerna men våga prova någonting helt nytt. Kanske blir det en ny uppfinning som ges ett helt eget namn? Vem vet.

Spännande kombinationer

Nu kan du ju själv välja vilka kombinationer du önskar göra. Kanske rågbröd i botten, med sill och lök som en slags kombination av tanken bakom det italienska köket och det klassiska svenska. Så varför inte kalla den brushetta på rågbröd? Den som inte känner för att blomma ut i riktigt lika långtgående experiment kan istället välja en variant med exempelvis äppelsalsa med chili och fårost. Lägg dessutom på lite hackad lufttorkad skinka för att balansera smakerna.

Ytterligare en enkel variant för ostälskaren är att lägga skivor av blåmögelost på brushetta som enbart rostats med olivolja, och sedan toppa med plommonmarmelad. Kombinationen av sött och salt är något utöver det vanliga och passar alla som uppskattar mögelostar.

Vill du hoppa på trenden med grönkål finns även möjligheten att toppa sin brushetta med någon form av crème fraiche-blandning, nygjorda grönkålschips och kanske några rostade nötter. En kombination som är helt unik och långt ifrån det klassiska originalet.

Kan du kanske inte bestämma dig för vilken brushetta som passar bäst till drinken? Varför inte blanda, både nymodiga och en och annan klassiker. Gör några av varje och låt gästerna själva välja vilken av dem som de föredrar. Räkna med ungefär en bit per person och, om du har tid och möjlighet, se till att det finns ingredienser för att snabbt göra några till om det skulle behövas.