Klassisk Brushetta med tomat och Basilika

Klassisk Brushetta med tomat och Basilika

Är du ute efter den klassiska brushettan är det en enkel brushetta med de för Italien så typiska smakerna tomat och basilika. Detta är en utmärkt entrérätt att servera tillsammans med fördrinken inför middagen, eller som tilltugg till drinkarna efter att maten ätits upp. Dessa små munsbitar är italiensk matkultur där precis allt det typiska med de italienska smakerna finns i en och samma tugga. Här får du smaken av olivolja, vitlök, solmogna tomater och basilika. Detta är också ett alldeles utmärkt sätt att använda icke dagsfärskt bröd som till exempel baguett eller lantbröd.

Brödet

Att göra denna brushetta är så enkelt, eller komplicerat som du själv önskar. Den riktigt avancerade hembagaren börjar med att baka fint italienskt lantbröd eller egna baguetter. Medan den något bekvämare, eller inte lika kunniga, istället väljer att köpa färdigbakade baguetter och göra den sista rostningen i ugnen på egen hand. Har du riktigt ont om tid, kan du istället köpa färdig brushetta som du hittar i kexhyllan i de flesta välsorterade matvarubutiker.

Recept till klassisk brushetta

Här följer recept för den som redan bakat, eller har köpt, baguetter alternativt lantbröd. Det gör som sagt inget om brödet är någon dag gammalt och börjar bli lite torrt.

Börja med att slå på ugnen på 225 grader.

Skär sedan brödet i tunna skivor och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Är brödet stort så att skivorna blir väldig breda så kan du välja att skära dem ytterligare, i mindre bitar. Lagom för en eller två tuggor.

Pensla brödet med god olivolja. Vill du ha vitlökssmak på brödet så pressar du i en eller två vitlöksklyftor innan du börjar pensla. Det går även bra att blanda ner till exempel basilika i oljan.

Rosta sedan brödet i ugnen i ungefär fem minuter. Skivorna ska bli lite knapriga. För extra knapriga skivor kan du låta dem svalna på galler.

Medan brödet står i ugnen och sedan svalnar hackar du tomater i små bitar och blandar med en pressad vitlöksklyfta och några hackade basilikablad. Slå över olivolja. Vill du ha lite extra sting droppar du även över några droppar balsamvinäger, men det går alldeles utmärkt utan. Blanda noga och lägg på dina svala brushetta.

Om du vill kan du nu strö över lite nyriven parmesanost, eller en tunn skiva mozzarella. Servera tämligen omgående, eftersom tomatsalsan kommer att göra bröden mjuka om de får stå och vänta för länge.